Slik elter du deigen

Å elte deigen er veldig viktig for å få et godt bakeresultat. Det er ikke så vanskelig å elte deigen riktig, vi vil derfor gi deg noen gode råd om elting

Hvorfor må du elte deigen?

Elting er viktig av tre grunner: Du blander ingrediensene godt sammen, du sørger for at det dannes et sterkt glutennettverk i deigen (deigen blir da elastisk og den hever bedre) og du starter opp prosessen hvor deigen heves.  

For å lage fine brød og boller er det nødvendig å elte deigen på riktig måte. Det er viktig at du selv følger med underveis når deigen eltes. Hvordan deigen utvikler seg i elteprosessen vil kunne variere med ytre forhold som f.eks. temperaturen på melet, vannet og rommet. Vi anbefaler derfor at du ikke stoler blindt på oppgitt eltetid i oppskriften. Det krever litt øvelse å vite når en deig er ferdig eltet, vi vil derfor dele noen tips til hva du skal se etter når du elter deig, enten det er for hånd, i en maskin eller ved å vende deigen.

Før du starter å elte

Du starter alltid bakeprosessen med å blande ingrediensene godt sammen. I den forbindelse er det lurt å huske på følgende:

  • Hvis du bruker fersk gjær, må du alltid løse denne opp i væske før du blander inn salt og resten av de tørre ingrediensene.
  • Bruker du en kjøkkenmaskin kan du smuldre gjæren rett i melet
  • Sørg for å ha riktig temperatur på væsken (f.eks. vann, smeltet smør, melk). Dette er viktig for elting og senere heving av deigen. Hvis væsken er for varm ødelegger den gjærcellene, er væsken for kald vil ikke gjærcellene bli aktivert slik de skal. Oftest skal vannet eller væsken være lunkent (35-40°C), dette er oppgitt i oppskriften
  • Start med å blande de tørre ingrediensene før du tilsetter de våte. Det er smart å ikke helle inn alt melet med en gang, bland inn de siste 10% av melet rett før du starter å elte
  • Skal du elte deigen for hånd, bør du løse opp gjæren i væsken før du blander sammen med resten av ingrediensene

Elt deigen lenge nok

En vanlig feil mange gjør er å elte deigen for lite. Deigen er ikke ferdig før den er glatt og skinnende, at ujevnheter i strukturen er eltet ut. Når du holder deigen er det viktig at deigen kjennes bløt i hånden.

For å teste om deigen er ferdig eltet kan du ta en deigklump, rulle den i hånden og strekke den ut (ref. å strekke en gummistrikk). Deigen er ferdig eltet hvis du klarer du å strekke den så mye at du kan se gjennom deigen.

 

Elting i kjøkkenmaskin

Flere opplever at det er enklere å få til et godt resultat om man elter deigen i en kjøkkenmaskin, dette fordi maskinen har kraft nok til å massere luftighet inn i deigen. Du kan bruke kjøkkenmaskinen til både våte deiger og deiger som er fastere.

Start alltid elting i maskin på lav eller middels hastighet for å sikre at ingrediensene blandes godt sammen. Etter 5-10 minutter kan du øke maskinens hastighet.    

Hold alltid øye med deigen når den eltes i kjøkkenmaskinen for når deigen slipper kanten på bollen er den ferdig med en god glutenstruktur. Den har da «samlet seg»/trukket seg sammen og er sterk og elastisk.

 

Elting for hånd

Å elte deig med hånd tar lengre tid enn maskin og krever at du bruker ganske mye krefter. Deig til eksempelvis hveteboller og kanelsnurrer/skillingsboller er her lettere å få til enn deig til brød.

Start med å elte deigen i bakebollen til væsken er tatt helt opp i deigen. Videre er det greit å fortsette med å helle deigen ut på en bord og fortsette eltingen der. Men er deigen veldig bløt er det smart å fortsette eltingen i bakebollen, enten ved å bruke hendene eller ved å røre konstant i 8-10 minutter. Her etterligner du da kjøkkenmaskinens bevegelser. Som ved bruk av kjøkkenmaskin er deigen ferdig eltet når den slipper sidene på bakebollen (og ikke klistrer til fingrene dine).

Å vende deigen

Hvis du har prøvd surdeigsbaking har du kanskje vært borti uttrykket «å vende deigen». Her får du luft inn i deigen ved at du gjentatte ganger vender deigen over seg selv og deretter lar den hvile. Dette skal du gjenta ofte over en periode på 3-4 timer. Når du vender deigen er det smart å ha vann eller olje på hendene så deigen ikke klistrer seg fast.  

Fordelen med denne teknikken er at du hverken trenger sterke armer eller en kjøkkenmaskin, bare god tid.