Visste du at sammalt er det samme som fullkorn?

At melet er sammalt betyr at vi bruker hele kornet når vi lager melet. Både skall, kjerne og kime. Dette melet blir ofte også kalt fullkornsmel, som betyr at hele kornet er i bruk. Sammalt- og fullkornsmel er med andre ord det samme.

Finmalt og grovmalt 

Sammalt mel/fullkornsmel kommer i både fine og grove varianter ettersom hvor fint det er malt, for eksempel grovt, fint og ekstra fint. Også kalt finmalt og grovmalt. Finmalt betyr at kornet er malt slik at det ikke er grove partikler med i melet. Grovmalt betyr at noen grove partikler fra kornet er med i melet. Dette er kli som er ytterdelen av kornet. Nedenfor ser du noen av melposene våre i ny drakt. Det er akkurat samme mel som før, men nå altså med en mer detaljert beskrivelse av melet. 

 

Myndighetene anbefaler mer fiber i kosten

Helsemyndighetene anbefaler et høyere innhold av fiber i kosten vår. Vi bør ha et inntak på 25 – 35 gram fiber per dag. Korn har et naturlig fiberinnhold som gjør det enkelt å øke mengden som vi får i oss hver dag. Fiberrik kost har mange fordeler. Blant annet kan et kosthold med mye fiber motvirke forstoppelse, redusere risikoen for tarmkreft, senke kolesterolet, og gi bedre kontroll over blodsukkeret. Fiber gir også en god og langvarig metthetsfølelse. Du visste kanskje at fullkorn gir et høyt innhold av fiber. Legg da  merke til at det samme gjelder for sammalt mel.

Vi ønsker å bidra til at flere passer på å spise grove kornprodukter i hverdagen og bruker derfor nå både “sammalt” og “fullkorn” samtidig på melposene våre.