Bakst for magen

Mange har behov for et ekstra fokus på hva de spiser for å ikke oppleve ubehag i magen. Vi tar for oss noen kornsorter og bakemetoder som kan bidra til en velfungerende fordøyelse

SURDEIG

Baking med surdeig har røtter langt tilbake i tid og brukes fortsatt den dag i dag, med god grunn. Surdeig er gunstig fordi opptaket av mineraler fra brødet i tarmen blir bedre. Samtidig vil baking med surdeig skape en fermenteringsprosess som bryter ned ufordøyelige karbohydrater i melet, og dermed gjør det lettere fordøyelig. Surdeig gir i tillegg en god smak i brødet, og lengre holdbarhet.

Surdeig lages rett og slett ved å blande mel og vann. Denne blandingen “mates” over flere dager frem til den blir en surdeigsstarter. En surdeigsstrater lager du bare en gang. Tar du godt vare på den har du en starter som bare blir bedre og bedre, og er bakeklar med bare små grep.

Sjekk ut oppskriften på surdeigsstarter og surdeigsbrød her:

 

 

HAVRE ER GOD NÆRING FOR TARMFLORAEN

Mange kaller havre et superkorn – og det er god grunn til det! Havre inneholder langsomme karbohydrater som gir en jevn blodsukkerstigning og dermed en langvarig metthetsfølelse.

Havre inneholder også 10-12 prosent proteiner. Havre er derfor et godt alternativ til frokosten, f.eks. som havregrøt eller som en ingrediens i brødet. Havre har en nøtteaktig smak som egner seg godt i bakst. 

Havregrøt kan varieres i det uendelige, se noen av våre forslag:

Havre gir god smak i bakverket, prøv gjerne selv med noen av våre oppskrifter:

 

 

SPIS MER FULLKORN

Myndighetene råder oss til å spise mer fullkorn produkter – og det ikke uten grunn. Det er vitenskapelig bevist at personer som har et kosthold med mye fullkornsprodukter, har mindre risiko for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer og diabetes enn de som ikke har dette i sitt kosthold. Vi vet også at fullkorn har god effekt på fordøyelsen og forhindrer forstoppelse. 

Et fullkornprodukt betyr at hele kornet brukes, også skallet. Det er i skallet (kliet) på kornet mange av de gode vitaminene og mineralene ligger, og skallet er spesielt rikt på kostfiber. I sammalt mel brukes også hele kornet, og det er derfor et fullkornsprodukt rikt på fiber. Dette gjelder både finmalt og grovmalt, dette er bare betegnelser på hvor fint melet er malt. 

Prøv disse fullkornsproduktene:

Fiberrike oppskrifter: